yla
ash-Power etusivuFinn Ash-Power Oy Ltd -yritysinfolehtotuhkan laatu ja normitLehtotuhkan käyttökohteetFinn Ash-Power Oy Ltd -yhteystiedot
     

 

Lentotuhkan synty

 

Lentotuhka syntyy kivihiilen palamistuotteena ja se erotetaan savukaasuista sähkö- tai letkusuodattimilla. Lentotuhka kerätään suodattimista voimalaitoksen varastosiiloihin, joista se puretaan kuljetusvälineeseen hyötykäyttöä varten. Lentotuhkaa voidaan varastoida myös kasoissa, jolloin sen tekniset ominaisuudet poikkeavat siilovarastoidun tuhkan ominaisuuksista.

Lentotuhkan koostumus

Lentotuhka koostuu pääosin seuraavista mineraaleista:

  • kvartsi, SiO2, 45-55%
  • korundi, Al2O3, 20-30%
  • hematiitti, Fe2O3, 8-11%
  • Kalsiumoksidi, CaO, 4-7%
  • Magnesiumoksidi MgO, 3-5%
  • Kaliumoksidi K2O, 1-2 %
  • Natriumoksidi, Na2O, 0-2%.

Lisäksi lentotuhka sisältää vaihtelevia määriä raskasmetalleja, joista merkittävimmät ovat molybdeeni, kromi, arseeni, lyijy ja seleeni. Pitoisuudet ovat pieniä ja pilaantuneille maille asetetut raja-arvot ylittyvät erittäin harvoin. Pallomaisten rakeiden lisäksi lentotuhkassa on pitkänomaisia, kuitumaisia rakeita. Lentotuhka on väriltään harmaata, sitä tummempaa mitä enemmän hiiltä palamistuotteessa on. Lentotuhka on tiivistettynäkin kevyttä. Varastosiilossa säilytetty kuiva lentotuhka kovettuu rakenteeseen tiivistettynä kiinteäksi.

 

Laadunvalvonta ja ympäristö

 

Lentotuhkan laatua ja koostumusta valvoo sopimuksesta Teknillinen tarkastuskeskus (TTK). Jokainen voimalasta lähtevästä kuormasta suoritetaan laatuanalyysi. Eurooppalaisen harmonisoidun lentotuhkastandardin valmistuttua mahdollistui lentotuhkan CE-merkintä Suomessa vuonna 2005. Naantalin ja Meriporin tehtailla on CE-merkintä lentotuhkan valmistukseen asfaltointikäyttöön. Ja Naantalin tehtaalla CE-merkintä lentotuhkan käyttöön betoniteollisuudessa.

Kierrättämällä lentotuhkaa säästetään uusiutumattomia sora- ja kiviainesvaroja ja vähennetään sekä rakentamisen materiaalimenekkiä että jätteen määrää, kuljetuksia ja päästöjä. Kaatopaikkatilan tarpeen pienentymisen ohella vältytään kaatopaikkamaksuilta ja jäteverolta. Lentotuhkan käyttö onkin suora ympäristöteko!

     
       
       
TUHKATUOTTEET TEOLLISUUDEN RATTAISIIN! campmedia.fi